glyko tou koutaliou syko

Γλυκό του κουταλιού μανταρίνι

Υλικά

  • 1 κιλό μανταρίνια μικρά
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1200 ml νερό
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα μανταρίνια ολόκληρα, αφου τα ξεπλύνουμε, σε κρύο νερό και για δύο μέρες το αλλάζουμε τακτικά, περίπου 2-3 φορές τη μέρα ώστε να ξεπικρίσουν. Την τρίτη μέρα, ανοίγουμε μια τρύπα διαμπερή από τη βάση τους μέχρι την άκρη τους με οδοντογλυφίδα και τα βράζουμε σε καθαρό νερό για δέκα λεπτά. Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, βγάζουμε τα μανταρίνια από την κατσαρόλα και τα στραγγίζουμε. Τα τοποθετούμε σε παγωμένο νερό.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα μανταρίνια μέσα στο σιρόπι και βράζουμε για άλλα δέκα λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 12-16 ώρες ώστε τα μανταρίνια να ρουφήξουν το σιρόπι. Βγάζουμε τα μανταρίνια από το σιρόπι. Ξαναβράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει, σε χαμηλή φωτιά. Όταν το σιρόπι δέσει, ρίχνουμε τα μανταρίνια μέσα και βράζουμε πάλι για άλλα πέντε με δέκα λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε τα μανταρίνια και το σιρόπι όσο είναι πολύ ζεστά, σε βάζο της επιλογής μας (όχι πολύ μικρό για να χωράνε τα μανταρίνια), βάζουμε το καπάκι σφιχτά και το γυρνάμε ανάποδα. Αφήνουμε να κρυώσει, γυρίζουμε το βάζο σε κανονική θέση και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Ανοίγουμε μετά από δύο εβδομάδες και το απολαμβάνουμε. Ταιριάζει με τσάι και καφέ.