Υλικά
- 1 κιλό κεράσια
- 2 λίτρα νερό
- Χυμός λεμονιού, από 3 λεμόνια και τις κούπες τους
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τα κεράσια, 2 λίτρα νερό, 2 λεμόνια κομμένα αφού έχουμε στύψει πρώτα τον χυμό τους και τα αφήνουμε για 2 ώρες ώστε να γίνουν τα κεράσια τραγανά. Αφού περάσουν 2 ώρες τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό. Βγάζουμε τα κουκούτσια και το κοτσάνι από τα κεράσια και τοποθετούμε τα κεράσια σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα.
Αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο για να κατεβάσουν τους χυμούς τους.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στα κεράσια και στη ζάχαρη τα 100 γρ. νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση το γλυκό χωρίς να ανακατεύουμε.
Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς από την επιφάνεια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως σκεπασμένο με μία πετσέτα. Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για 10-15 λεπτά για να δέσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Σερβίρουμε με γιαούρτι.