glyko tou koutaliou syko

Γλυκό κουταλιού Σύκο

Υλικά

  • 500 γρ σύκα πράσινα σφιχτά/άγουρα
  • 500 γρ ζάχαρη λευκή
  • 350 ml νερό εμφιαλωμένο
  • 150 γρ ωμά αμύγδαλα (προαιρετικά)
  • Χυμό λεμονιού από 1 μεγάλο λεμόνι
  • Γαρύφαλλα τεμάχια όσα και τα σύκα

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα σύκα σε μια κατσαρόλα, αφου τα ξεπλύνουμε, και τα καλύπτουμε με νερό, βαζουμε από πάνω ένα πιάτο και μια πέτρα (όπως στους λαχανοντολμάδες) και τα αφήνουμε να βράσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα ρίχνουμε αμέσως μετά σε νερό με πάγο για να κρυώσουν και τα αφήνουμε για μια ημέρα τουλάχιστον αλλάζοντας τακτικά το νερό (ανα 6 ώρες). Τα στραγγίζουμε καλά πάνω σε πετσέτες και καρφώνουμε στην κάτω πλευρά τους από ένα γαρύφαλλο και ένα αμύγδαλο (προαιρετικά). Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι, βάζουμε τα συκα, τη ζάχαρη και τα 350 ml εμφιαλωμένου νερού. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά όλα μαζί, αφαιρούμε τον αφρό και περιμένουμε να δέσει το σιρόπι. Κουνάμε την κατσαρόλα σε τακτά διαστήματα (δεν ανακατεύουμε με κουτάλα). Η διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά. Το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε καμια 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.Τοποθετουμε τα σύκα και το σιρόπι σε αποστειρωμένα βάζα (τα έχουμε βράσει από πριν), σφραγίζουμε με το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα για να κλείσουν αεροστεγώς. Αφήνουμε να κρυώσουν, τα γυρίζουμε στη σωστή τους θέση με το καπάκι επάνω και αποθηκεύουμε. Αν θέλετε περισσότερα βάζα διπλασιάστε ή τριπλασιάστε ανάλογα τις ποσότητες των υλικών.